Inlogformulier

Kalender

hyacintlaanWanneer er een einde is gekomen aan de bloei van de krokussen dan is het tijd geworden voor de hyacinten om een paar maanden lang, van maart tot mei, een bijzonder cachet aan onze tuinen te geven. En dat kunnen ze wel!

Want hyacinten zijn er in tientallen soorten in de meest uiteenlopende kleuren, fraaie bloeiwijzen en heftige geuren. Kennelijk is het niet zo eenvoudig om de hyacint wetenschappelijk eenduidig te classificeren. Nadat deze plant sinds jaar en dag onderdak heeft gekregen in de familie van de Lelieachtigen (Liliaceeën) is ze in de Nieuwe Heukels Flora plotseling verhuisd naar de Aspergefamilie (Asparagaceae). Maar waarschijnlijk zullen de diverse soorten zich ook hier wel thuis voelen!

Het meest bekend is de soort 'Hyacinthus orientalis' die, zoals de naam al doet vermoeden uit het oosten afkomstig is. Om preciezer te zijn: uit de streek tussen Griekenland en Irak vanwaar de eerste hyacintbollen in de loop van de 16de eeuw in onze streken werden ingevoerd.

Van origine is de hyacint enkelbloemig en blauw van kleur, maar al snel ontstonden er door vakkundig kruisen en selecteren ook meerbloemige en gevuldbloemige varianten in een scala van felle, zomerse kleuren. De bloembollen dienen in een van de herfstmaanden te worden geplant. Terwijl de krokussen geen dekking nodig hebben tegen de winterse koude, is het verstandig de hyacinten met wat turfstrooisel of bladafval te beschermen tegen al te strenge winters.

Hyacinten gedijen het beste op een poreuze, zanderige en kalkhoudende grond,  men kan dan jarenlang plezier beleven van deze plant. Laat de bollen gewoon in de grond zitten en in de lente komen ze weer netjes uit hun winterslaap tevoorschijn. Daarbij doet zich het verschijnsel voor, dat de trossen elke jaar ijler en de bloemen kleiner worden. Sommigen vinden dat jammer, anderen vinden dat dit de schoonheid van de plant juist ten goede komt. Al te weelderige, dikke, propperige hyacinttrossen kunnen niet iedereen  in hevige mate bekoren.

In Nederland treft men de wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta) nog op vele plaatsen aan. Vooral in de binnenduinen, in bossen en onder hagen maar ze komt niet in Zuid-Limburg voor. Beroemd of, wellicht beter, berucht is de waterhyacint. Dit is geen directe familie van onze bolhyacint maar een tropische waterplant van de familie der Pontederiaceae.  Bekend is het probleem van de introductie van de Nijlbaars in het Victoriameer, waarschijnlijk het duidelijkst voorbeeld van catastrofale gevolgen van ondoordacht menselijk ingrijpen in de natuur. Een ander probleem waar het Victoriameer mee te kampen heeft is de invasie van de waterhyacint. Deze drijfplant is vermoedelijk vanuit Brazilië in 1989 voor het eerst het Victoriameer binnengedrongen en vormt nu dichte tapijten op het wateroppervlak die de scheepvaart, drinkwaterinstallaties en de visserij ernstig hinderen. Bovendien vormen ze ideale schuilplaatsen voor malariamuggen en andere schadelijke insecten.

De naam van onze mooie hyacint is waarschijnlijk afkomstig uit de Griekse mythologie. Hyakinthos, een prins uit Sparta, was de zoon van de muze Clio en de Macedonische koning Pierus. Er bestaan verschillende verhalen over Hyakinthos en het bekendste, en volgens velen het mooiste, is de volgende mythe. Zowel de zonnegod Apollo als de windgod Zephyros waren verliefd op Hyakinthos; kennelijk een mooie, bevallige jongeling. Hyakinthos verkoos Apollo boven Zephyros en deze laatste werd uiteraard verschrikkelijk boos.

Toen Hyakinthos en Apollo op een gegeven moment sportief aan het trainen waren met de discus werd Hyakinthos ernstig aan het hoofd geraakt door een discus die door de nog steeds boze windgod Zephyros uit zijn koers was geblazen. Toen Hyakinthos stierf was Apollo zo verdrietig dat hij bijna zijn onsterfelijkheid opgaf om  met zijn geliefde samen te kunnen blijven in de dood. Bijna, doch  uiteindelijk bedacht hij zich. Maar om ervoor te zorgen dat Hades, de god van de onderwereld, het lichaam van Hyakinthos niet kon ophalen en als een blijvende herinnering aan zijn dierbare vriend, schiep Apollo uit het bloed van zijn geliefde de Hyakinthosbloem.

Bekend is de hyacint natuurlijk ook nog geworden door de kleurrijke belevenissen van Hyacint Bucket, de  extravagante en weelderige hoofdfiguur in de TV-serie 'Keeping up appearances'. Ook in de familie der snobs is deze menselijke Hyacint, net als haar naamgenote uit de plantenwereld van bijzondere klasse...

terug-knop