Inlogformulier

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

dubloenhofDubloen is de naam die in de 16de eeuw in de Nederlanden gebruikt werd voor een belangrijke Spaanse munt.Het was een gouden munt met een gewicht van officieel 6,77 gram en had de waarde van twee escudo's .

De officiële Spaanse benaming ervan was: doblas excelentes.

In het Nederlands heten escudo's dukaten en 'doblas excelentes' zijn dus eigenlijk 'dubbeldukaten' . Hieruit is het woord 'dubloen' ontstaan. Buiten Spanje was de munt, met name in Frankrijk, bekend onder de naam 'pistole' en werd een enkele escudo ook wel aangeduid als 'pistolet'.

Lees meer...

soevereinhofEen 'soeverein' is een machtige keizer of een heerszuchtige despoot of zo iemand die van geen hoger gezag afhankelijk is.  Maar dat is niet de betekenis waar het 'Soevereinhof' zijn naam aan heeft ontleend. Immers in deze wijk in Dommelen zijn de namen ontleend aan oude of zeer oude munten.

De benaming 'Soevereinhof' is afkomstig van een oud geldstuk uit de Zuidelijke Nederlanden, dat daar voor het eerst is geslagen in 1612. Dus toch al tamelijk oud. Het was een gouden geldstuk waarop het borstbeeld van een soeverein was afgebeeld. Vandaar uiteraard de naam van deze munt.

Lees meer...

metserweiWie ons 'Groot woordenboek der Nederlandse Taal' ofwel 'de dikke van Dale' er op naslaat, zal vruchteloos naar het woordje 'metser' zoeken. Wel zal hij ergens in de buurt daarvan de trefwoorden metselaar, metselen en metsen vinden. 'Metsen' blijkt de Belgisch-Nederlandse spreektaalvorm van 'metselen' te zijn. Metsen in plaats van metselen wordt weliswaar regelmatig gebruikt in België, maar het is daar toch geen standaardtaal.

Het is vooral in het gesproken taalgebruik gangbaar en het wordt ook in onze omgeving, in de Kempen, zo dicht bij de grens met België, regelmatig gebezigd. In de spreektaal wordt een muurtje dus niet gemetseld maar gemetst en is de ambachtelijke maker daarvan geen metselaar maar een metser.

Lees meer...

hyacintlaanWanneer er een einde is gekomen aan de bloei van de krokussen dan is het tijd geworden voor de hyacinten om een paar maanden lang, van maart tot mei, een bijzonder cachet aan onze tuinen te geven. En dat kunnen ze wel!

Want hyacinten zijn er in tientallen soorten in de meest uiteenlopende kleuren, fraaie bloeiwijzen en heftige geuren. Kennelijk is het niet zo eenvoudig om de hyacint wetenschappelijk eenduidig te classificeren. Nadat deze plant sinds jaar en dag onderdak heeft gekregen in de familie van de Lelieachtigen (Liliaceeën) is ze in de Nieuwe Heukels Flora plotseling verhuisd naar de Aspergefamilie (Asparagaceae). Maar waarschijnlijk zullen de diverse soorten zich ook hier wel thuis voelen!

Lees meer...

drapenierweiIn de wijk Schepelweien zijn alle straten vernoemd naar oude ambachten en beroepen. Waarschijnlijk zal menigeen zich wel eens hebben afgevraagd wat voor iets of iemand een 'drapenier' dan wel mag zijn geweest.
Volgens ons aller van Dale woordenboek is een drapenier een 'lakenbereider' en is de benaming afgeleid van het Franse woord  'draperie' dat lakenhandel, of 'drapier' dat lakenwever of lakenkoopman betekent. En laken is hier dus niet de fris gewassen witte katoenen of linnen lap stof die op onze tafels en bedden ligt.

Lees meer...