Inlogformulier

Kalender

Ik zat achter mijn leestafel, die ik met opzet had verplaatst zodat ik tussen de kale potten door naar mijn postzegelgroot achtertuintje kon kijken, dat er nu nat en kaal uitzag en vooral stil
terug staarde. Voor mij op tafel lag een krantenpagina die ik had bewaard omdat er een groot artikel in stond over de laatste zomer-damesmode. Ik zag prachtige jurken, jassen en kostuums bedrukt met grappige kindertekeningen van huisjes, beestjes en poppetjes, of van halszoom tot kniezoom volgekrabbeld met tekstjes als "Ik hou van jou en ik ook van jou; mam, ik vin jou de liefste; hartjes met namen er in", enfin u kent dat soort aan- en opmerkingen wel. Mode met zekerheid er in verwerkt, schreef de redactrice van het artikel.

MODE MET ZEKERHEID? Daar weet Lidewij meer van, dacht ik. Lidewij (Edelkoort) is een mij bekende trendwatcher die tegenwoordig in Parijs zetelt, maar ook in onze regio grote bekendheid genoot als directeur van de Design Academie in Eindhoven. Een wereldvrouw!

Ik heb het grote genoegen gehad een poosje met haar te hebben mogen samenwerken en heb haar zodoende leren kennen en vooral waarderen.

Welnu, die Lidewij herkent onze tijd als een heel risicovolle. Oorlogen, besmettelijke ziekten, terrorisme en aanslagen, allemaal zeer bedreigende zaken waarvoor mensen gaan schuilen en vooral ook tegen beveiligd willen worden. Dus gaan ze zoeken naar alles wat vertrouwenwekkend is en betrouwbaar overkomt. Kinderen, gezin, straat, buurt, wijk zijn symbolen van wat de meesten van ons herkennen en erkennen als zeker en veilig, warm en gezellig, kleinschalig en dichtbij.

Creatieven herkennen die signalen die de mensen uitzenden. Klaarblijkelijk zweven ze rondom ons en gevoelig als creatieven zijn, pakken ze ze op en vertalen ze naar produkten die wij dan kunnen aanschaffen. Trend-artikelen worden ze genoemd. De zomermode is zo gezien een vertaling van de trend die risicomijdend gedrag aangeeft. Immers kindertekeningen en kinderkrabbels voelen veilig en zijn ook heel grappig om te zien. Dat ze vooral op damesmode zijn te bewonderen, maakt het allemaal nog aantrekkelijker. Want de moeder-kind relatie is buiten kijf de meest sterke en veilige die bestaat.

Er zijn meer van die veiligheidstrends te herkennen. De aandacht voor de moestuin, biologisch voedsel en zelfs het tuinterras met buitenkeuken, het zijn allemaal symbolen van wat in vakjargon "Cocooning" wordt genoemd. Je spint een veilige cocon om je heen. Jij ziet niemand in je cocon, niemand ziet jou. Het is jouw privé plekje vol eigen, goede en vriendelijke spullen.

Ik kijk nog eens naar mijn kale potten en schuif ze dan opzij. Hoog tijd dat het weer lente wordt en dat ze aan hun fleurig en geurig leven beginnen op mijn eigen veilige en zonnige patio. Want dat is mijn cocon, lieve lezer. Tot die tijd verstop ik me graag nog even achter een heerlijke stapel ongelezen boeken die mijn gedachten gaan vullen met spannende nieuwe dingen voor de nabije toekomst die u en mij te beurt gaan vallen. Wat een weelde. Ik duik dus nog even weg, net als mijn geraniums!.