Inlogformulier

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Er zijn van die dagen dat de hemel strak blauw staat. Dan is er geen vuiltje aan de lucht te vinden en voelen de oude botten zich ineens jaren fitter. Dan weet ik dat het tjd is voor een sterrenloop bij nacht én jacht op de grote en kleine beer. Ja, dit wordt mijn eerste nachtwandeling. Goed ingepakt, want het is best nog fris en vochtig in de nachtelijke uren, kus ik mijn gade gedag en stap de nacht in. Wanneer ben je weer thuis, roept ze me na? Als de beren gezien zijn, zeg ik schouderophalend en dan ben ik op weg. Terwijl mijn ogen alvast het zwerk doorzoeken, gaan mijn voeten bijna blindelings de route richting Dommelbruggetje naar het Gegraaf af. Waarom ik die kant opga? Omdat daar vlakbij de Dommel een bankje staat waarop ik dadelijk ga zitten. Alleen omringd door het geluid van populierenblad en het ruisen van het beekwater en verder een diepe stilte van een slapend Gegraaf met boven mij de sterren. En dan hoef ik alleen maar te kijken. Daar die heldere, dat is de poolster en daar mijn twee beren. Alsof ze nooit weg zijn geweest.

Lees meer...

U weet toch nog wel hoe warm, nee, heet het soms werd? Of heeft de hitte de herinnering daaraan soms droog gekookt? Laat me u helpen. De warmtegolf kwam én bleef tot grote vreugde van eenieder die zich kon herinneren hoe koud het voorjaar was geweest. Maar toen gebeurde het, of liever begon het te gebeuren! Kraanwater werd lauwig en men begon te vertellen dat we zuinig aan moesten doen met water. Nee, er was geen probleem met water, maar je auto wassen en de tuin sproeien kon je maar beter niet meer doen. Wel graag de bomen in je straat zo nu en dan wat vocht geven.
De dagen werden warmer en de nachten zwoeler. Alleen echte zon-liefhebbers genoten nog. We moesten gaan letten op ouderen in onze buurten. Dronken die wel genoeg? Want hun dorstprikkel werd minder en minder. Dus oma en opa, laat die fles genever staan en probeer twee en een halve liter water te drinken. Elke dag JA. Dat heb je nodig. O, je moet er van plassen. Geeft niks. De dokter en de zuster zeggen dat het moet, anders ga je ....

Lees meer...

Vandaag bewandel ik een voornaam pad. Het voert me naar het gebiedje rond de kerk, waar ik de graven van enkele hoogwaardige "inboorlingen"ga proberen te vinden. Ik toefel dus mijn woonhof uit, Tienendreef over en de Norbertusdreef in en uit naar de Bergstraat richting godshuis, dat pastoor Somers - tegen de wil van een aantal dorpsbewoners - op die plek liet bouwen. Het bezwaarschrift daarover werd maar liefst 57 x ondertekend, sommigen tekenden zelfs 2x! Grootste bezwaar dat werd aangevoerd, was dat de kerk te dicht op de grens met een andere gemeente lag. Ra, ra welke gemeente! Maar er waren ook persoonlijke bezwaren, zoals die van de eigenaar van de molen en de naast gelegen bebouwing. Waarschijnlijk vreesde die voor overlast van het kerkhof, hoewel je daar gewoonlijk niet veel geruchtmakends van verneemt, en wilde hij ook niet teveel wierook en wijwater in zijn achtertuin krijgen.

Lees meer...

Vandaag loopt het niet zo lekker. Ik weet niet precies waarom, maar wandelen, ik heb er niet zo'n zin in. Komt misschien omdat het weer niet lokt om ver naar buiten te gaan. Anderzijds, binnenkort gaan mijn partner en ik toch ook weer op trektocht, dus dan zou je denken "Kom op, even flink trainen, dan kun je er goed tegenaan daarginds."

Lees meer...